Różnorodność lamp wiszących nad stół

Nierzadko w kuchniach stosuje się oprawy oświetleniowe jakimi są lampy wiszące nad stół. Najczęściej modele te stosowane są w dużych pomieszczeniach. Są to tradycyjne produkty, które współcześni producenci stale udoskonalają i wykorzystują nowe pomysły do tworzenia ciekawych i stylowych elementów oświetleniowych. Często do tych modeli dołączany jest pilot zdalnego sterowania. Czytaj dalej „Różnorodność lamp wiszących nad stół”

Przygotowanie potraw na parze

Potrawy przygotowane na parze są powszechnie uznawane za zdrowsze od potraw smażonych, gotowanych czy też pieczonych. To stwierdzenie jest prawdziwe, ale należy znać kilka wskazówek na ten temat.

Zalety gotowania na parze


Posiłki przygotowane na parze mają prawie same zalety. Jest to jeden z najzdrowszych sposobów na przygotowanie posiłków. Dodatkowo potrawy przygotowane na parze są smaczne i produkty zachowują swoje wartości odżywcze. Zaletą potraw z parowaru jest to, że nie są one ociekające tłuszczem, który jest ciężkostrawny dla organizmu, a potrawy nie są rozgotowane, lecz chrupiące i apetyczne. Jędrne i sprężyste warzywa z dodatkiem aromatycznych ziół i przypraw zachęcają do spróbowania i są źródłem ważnych dla organizmu składników.
Ważnym elementem potrzebnym do przygotowywania potraw jest garnek do gotowania na parze. Dostępny na rynku jest też garnek do gotowania na parze indukcja, który umożliwia odkrycie wszystkich zalet parowaru, a mianowicie:
*możliwość przygotowania wielu rodzai pokarmu, na przykład: ryb, mięsa, owoców morza, makaronów, kasz i ryżu.
*gotowe potrawy zawierają większość witamin i składników mineralnych oraz odżywczych
*dania nie są rozgotowane, ale jędrne i świeże o naturalnym kolorze, zachęcają do spożycia
*potrawy nie ociekają niezdrowym tłuszczem i są mniej kaloryczne niż w przypadku innego sposobu przygotowania
*dania nigdy się nie przypalą
*możliwość podgrzewania potraw bez utraty walorów smakowych

Młynek do pieprzu ręczny

W poszukiwaniu dobrego młynka do pieprzu warto zastanowić się, z jakiego materiału powinien być on wykonany. Taki gadżet kulinarny może się przydać nie tylko szefom kuchni, ale i osobom gotującym od święta.
Młynek do pieprzu ręczny jest bardzo przydatnym narzędziem i pomaga nam zaoszczędzić nasz cenny czas w kuchni.

Młynek do pieprzu drewniany – jaki młynek warto posiadać w swojej kuchni?

Warto zainteresować się bukowym drewnem, ponieważ charakteryzuje się ono dość dobrą wytrzymałością i odpornością na zewnętrzne czynniki takie jak na przykład ścieranie i tarcie. Dzięki temu właśnie nasz młynek posłuży nam przez wiele, wiele lat. Co więcej, warto mieć świadomość, że drewno bukowe ma wyjątkowe właściwości bakteriobójcze, co sprawia, że chroni nasze produkty spożywcze i przyprawy przed bakteriami. Zapewnia to bezpieczeństwo naszym produktom spożywczym, dlatego warto posiadać akurat bukowy młynek do pieprzu (zobacz taki model).

Co jeszcze warto wiedzieć o młynku drewnianym do mielenia pieprzu?

Dobrze jest posiadać młynek drewniany lakierowany, ponieważ znacznie ułatwia codzienne utrzymywanie go w nienagannej czystości. Jest to komfortowe i wygodne w użytkowaniu.. Warto też wiedzieć, że zalecanym sposobem mycia takich młynków jest mycie ręczne, po to by nie uszkodzić delikatnych elementów tego przedmiotu. Co więcej, wyjątkowy mechanizm młynka wykonany jest ze stali nierdzewnej oraz może służyć nawet 20 lat.