Przygotowanie potraw na parze

Potrawy przygotowane na parze są powszechnie uznawane za zdrowsze od potraw smażonych, gotowanych czy też pieczonych. To stwierdzenie jest prawdziwe, ale należy znać kilka wskazówek na ten temat.

Zalety gotowania na parze


Posiłki przygotowane na parze mają prawie same zalety. Jest to jeden z najzdrowszych sposobów na przygotowanie posiłków. Dodatkowo potrawy przygotowane na parze są smaczne i produkty zachowują swoje wartości odżywcze. Zaletą potraw z parowaru jest to, że nie są one ociekające tłuszczem, który jest ciężkostrawny dla organizmu, a potrawy nie są rozgotowane, lecz chrupiące i apetyczne. Jędrne i sprężyste warzywa z dodatkiem aromatycznych ziół i przypraw zachęcają do spróbowania i są źródłem ważnych dla organizmu składników.
Ważnym elementem potrzebnym do przygotowywania potraw jest garnek do gotowania na parze. Dostępny na rynku jest też garnek do gotowania na parze indukcja, który umożliwia odkrycie wszystkich zalet parowaru, a mianowicie:
*możliwość przygotowania wielu rodzai pokarmu, na przykład: ryb, mięsa, owoców morza, makaronów, kasz i ryżu.
*gotowe potrawy zawierają większość witamin i składników mineralnych oraz odżywczych
*dania nie są rozgotowane, ale jędrne i świeże o naturalnym kolorze, zachęcają do spożycia
*potrawy nie ociekają niezdrowym tłuszczem i są mniej kaloryczne niż w przypadku innego sposobu przygotowania
*dania nigdy się nie przypalą
*możliwość podgrzewania potraw bez utraty walorów smakowych