Stół w kuchni lub w jadalni stanowi w większości domów centrum życia, spełniając różnorodne funkcje. To przy nim spożywamy posiłki wraz z rodziną, wcześniej je przygotowujemy, przyjmujemy gości, a w dzisiejszych czasach nawet pracujemy. W związku jego istotną rolą w naszym życiu, zastanawiając się, jak wybrać stół kuchenny, warto przemyśleć jaki model spełni nasze oczekiwania, będzie wystarczająco funkcjonalny, a przy tym wpisze się w nasze poczucie estetyki. Kupując stół typowo kuchenny jak te: https://witek.pl/meble/typy-mebli/stoly/stoly-kuchenne/, służący do przyrządzania posiłków, warto skupić się na kilku jego cechach, gwarantujących nam trwałość i wygodę użytkowania. Aby ułatwić sobie to zadanie, należy odpowiedzieć wcześniej na kilka ogólnych pytań.
Jakie wymiary?
Na to pytanie w dużej części odpowie nam powierzchnia naszej kuchni. Wybierajmy modele dopasowane do wymiarów kuchni, jednocześnie zapewniając sobie maksimum powierzchni użytkowej. Jednak nie zawsze im większy tym lepszy. Nawet dysponując bardzo dużą kuchnią, jeśli stół ma być umiejscowiony przy ścianie, wybierzmy taką szerokość, która umożliwi nam dosięgnięcie do każdego miejsca. Po co nam ogromny stół, zabierający powierzchnię pomieszczenia, jeśli nie będziemy w stanie wykorzystać jego rozmiarów? Uwagę zwróćmy również na wysokość, ponieważ wiele prac kuchennych wykonujemy w pozycji stojącej. Wybierając odpowiednio wysoki stół unikniemy konieczności garbienia się i bólu pleców.
Jaki kształt?
Jeśli planujemy, aby stół był na środku pomieszczenia, jego kształt w zasadzie pozostaje kwestią gustu. Sprawa wygląda inaczej jeśli stół będzie w narożniku lub przy ścianie. Wówczas wybierajmy bardziej kanciaste wzory – prostokątne i kwadratowe. Nawet najpiękniejszy okrągły lub owalny stół nie będzie wyglądał dobrze w takim miejscu i warto mieć to na uwadze, ponieważ w sklepach stoły zwykle stoją na otwartej przestrzeni, co utrudnia nam ocenę ich wyglądu w naszej kuchni.
Tradycyjne drewno, czy inne materiały?
Meble wykonane z drewna oczywiście mają swój niepodważalny urok, pasują do praktycznie każdego pomieszczenia. Ponadto, można je bez trudu odnowić, kiedy są stare. Wybierając drewniany stół zwróćmy szczególną uwagę na gatunek drewna, ponieważ to od niego w znacznej części zależy trwałość. Duże znaczenie ma również jakość powłoki lakierniczej, zapewniając odporność na wilgoć i zarysowania. W przypadku stołu kuchennego dobrą alternatywą będą te, których blat wykonany jest z tworzyw sztucznych, kamienia, szkła, a nawet płytek ceramicznych. Tego typu materiały cechuje wyższa odporność na wilgotne powietrze, wysoką temperaturę, czy zarysowania. Ponadto są łatwiejsze w utrzymaniu i nie wymagają specjalnej ostrożności podczas użytkowania.
Jaki sposób konstrukcji?
Zwróćmy również uwagę na sposób wykonania stołu. Unikajmy tych, które mają nogi połączone bezpośrednio z blatem, ponieważ wówczas łatwiej może dochodzić od ich poluzowania lub wyłamania. Zamiast tego wybierajmy te, które mają do tego stelaż łączący nogi z blatem. Zapewnia on dodatkową sztywność i trwałość konstrukcji.