Sukces każdego lokalu gastronomicznego uzależniony jest od wielu czynników. Jednym z nich jest jakość używanego sprzętu. Do urządzeń najbardziej cenionych przez właścicieli restauracji zaliczyć należy piece konwekcyjno parowe. Dzięki nim przygotowywane potrawy są nie tylko smaczne, ale i zdrowe.
Czym są piece konwekcyjno parowe
Tradycyjne piekarniki wyposażone są w grzałki odpowiedzialne za wytwarzanie określonej temperatury. Zgodnie z zasadą konwekcji ciepłe powietrze jest lżejsze od zimnego, co powoduje jego unoszenie się. Piec konwekcyjno parowy działa nieco inaczej. Nagrzane powietrze jest wtłaczane do komory za pomocą specjalnych wentylatorów wymuszających jego poziomy ruch. Pozioma cyrkulacja powietrza sprawia, że potrawy są równomiernie ogrzewane. Dodatek pary w komorze pieca zapobiega wysychaniu jedzenia. Dzięki niej przyrządzane jedzenie jest soczyste i wyjątkowo smaczne. Dodatkowy element wyposażenia pieców konwekcyjno parowych stanowią filtry, które oczyszczają powietrze z tłuszczu, co skutecznie zapobiega przenikaniu się zapachów między przyrządzanymi potrawami.
Korzyści korzystania z pieców konwekcyjno parowych
Korzystanie z pieców konwekcyjno parowych daje wiele korzyści. Zastosowanie wentylatorów odpowiedzialnych za równomierny obieg ciepłego powietrza skutecznie skraca czas obróbki termicznej, co z kolei przyczynia się do zmniejszenia rachunków za zużytą energię elektryczną. Nowoczesne urządzenie wyróżnia się funkcjonalnością i jest w stanie zastąpić:
- piekarnik;
- patelnię;
- grill.
Przy odpowiednim użyciu piec konwekcyjno parowy pozwala wykonywanie takich czynności jak:
- pieczenie;
- smażenie;
- grillowanie;
- blanszowanie.
Tego rodzaju sprzęt umożliwia obróbkę termiczną jedzenia bez dodatku tłuszczu. To z kolei sprawia, że jest ono nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Wszystkie te zalety powodują, że piece te są powszechnie używane zarówno w dużych restauracjach, jak i małych lokalach gastronomicznych. Coraz częściej stają się także elementem wyposażenia domowych kuchni.