Jak wybrać brytfannę?

Gotowanie to prawdziwa przyjemność. Pod warunkiem, że kuchnia wyposażona jest we wszystkie niezbędne sprzęty oraz akcesoria. To właśnie one pozwalają na szybkie i łatwe przygotowanie ulubionych potraw. Z pewnością najlepszym rozwiązaniem są najpraktyczniejsze sprzęty wielofunkcyjne. Doskonałym tego przykładem jest praktyczna brytfanna.

Super naczynie

Brytfanna cieszy się wyjątkową popularnością w polskich kuchniach. Jest to bezpośrednio związane z jej uniwersalnością. Z powodu swoich właściwości naczynie to może być wykorzystywane zarówno do tworzenia przepysznych dań warzywnych, mięsnych, jak mi do przygotowywania niektórych wypieków. 

Oznacza to, że żadna kuchnia nie może obyć się bez tego naczynia. Należy jednak pamiętać, że współcześnie producenci zaoferować mogą różnorodne naczynia wykonane z odmiennych materiałów. Przekłada się to bezpośrednio na właściwości brytfanny.

Odpowiedni materiał wykonania i powłoka wewnętrzna

Przed zakupem brytfanny w pierwszej kolejności należy zapoznać się z właściwościami materiałów, z których wykonywane są brytfanny. Aktualnie producenci zaoferować modele wykonane z żeliwa, ceramiki, szkła żaroodpornego, stali. Istnieje również możliwość nabycia naczynia wykonanego z gliny lub sylikonu. Tak więc rodzaj zastosowanego materiału ma bezpośredni wpływ na wady i zalety, którymi będzie się odznaczać zakupione naczynie. Warto również zwrócić uwagę, że zapoznanie się z właściwościami materiałów, w których wykonane są brytfanny pomoże również w określeniu własnych oczekiwań. 

W praktyce oznacza to, że podjęcie ostateczny decyzji zakupowej będzie znacznie prostsza oraz że będziemy świadomi wszystkich wady oraz zalet jeszcze przed rozpoczęciem użytkowania.

Równie duży wpływ na właściwości naczynia ma rodzaj zastosowanej powłoki wewnętrznej. To właśnie ona bezpośrednio odpowiada za niedopuszczenie do przywierania jedzenia do ścianek naczynia. Bez wątpienia najlepszym rozwiązaniem są powłoki wewnętrzne teflonowe, emaliowane, kamienne i ceramiczne.